نسخه چاپي
ارسال به ديگران
در نشست امضاي تفاهم نامه همكاري تأمين برق پايدار از طریق استقرار نیروگاههای تجدید پذیر در شهركهاي صنعتي عنوان شد:
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت: واگذاري اراضی شهرکهای صنعتی با شرايط ويژه به سرمايه گذاران در راستای تولید انرژیهای تجدید پذیر/ معاون وزير نيرو: برنامه دولت سیزدهم برای تولید 10 هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر
در نشست امضاي تفاهم نامه همكاري بين سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق كه بهصورت ارتباط تصويري برخط با استانها برگزار شد، هريك از مديران كل صنعت، معدن و تجارت و مديران عامل شركت شهركهاي صنعتي سراسر كشور به بيان ديدگاهها و مسائل و مشكلات خود پيرامون تأمین برق پایدار شهرکها و نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تابعه پرداختند.
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت بر اجراي سیاستهای اين وزارتخانه در جهت مشارکت مؤثر بخش خصوصي در تأمين برق صنایع كوچك و شهرکهای صنعتی و ایجاد شهرکهای صنعتي انرژی خورشیدی تأکید کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، علي رسوليان روز شنبه با بيان اين مطلب در نشست امضاي تفاهم نامه همكاري با سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق، به کمبود جدي برق در كشور اشاره كرد و گفت: در شهرکهای صنعتی، اراضی کافی برای تولید انرژی خورشیدی و همچنین امکان استفاده از سقف سوله واحدهای توليدي برای نصب پنلهای خورشیدی وجود دارد؛ كما اينكه کشورهای صنعتي دنیا خيلي پيشتر این مسیر را با ظرفیتهایی کمتر از کشور ما آغاز کردهاند.
وي افزود: 4 هزار هکتار سقف برای نصب پنلهای خورشیدی در شهرکهاي صنعتي وجود دارد که هزینه اندك و اتصال به شبکه، فرصت خوبی را براي تأمين برق كارخانجات فراهم ميكند.
رئيس هيأت مديره و مديرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اضافه كرد: همچنين 5 هزار و 300 هکتار زمین در 92 شهرک صنعتي شناسایی شده است که زیرساختهایی مانند برق و اتصال به شبکه را دارا هستند. از اين رو براي مشاركت بخش خصوصي، نحوه و روش انجام کار طي فراخوان رسمي بهزودی اعلام خواهد شد.
رسوليان به مصوبه مجمع عمومي سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران براي حمايت از ايجاد شهركهاي صنعتي انرژي خورشيدي اشاره كرد و ادامه داد: در راستای تولید انرژیهای تجدید پذیر، واگذاری اراضی شهرکهای صنعتی با شرايط ويژه بهصورت اقساط بلند مدت به سرمايه گذاران و فعالان اقتصادي این حوزه در دستور كار شركت شهركهاي صنعتي استانها قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه در شهرکهاي صنعتي 11 هزار مگاوات امتیاز برق وجود دارد اظهار داشت: در تفاهم نامه همكاري با ساتبا نزدیک به 5 هزار مگاوات تخصیص داده شده که برای 4 هزار مگاوات آن، خرید تضمینی و براي يك هزار مگاوات نيز از طريق خود تأميني توافق شده است.
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت از ادارات كل صنعت، معدن و تجارت و شركت شهركهاي صنعتي استانها خواست در يك همافزايي سازماني، بسترهاي لازم را براي تحقق اهداف اين تفاهم نامه همكاري و توسعه كاربري انرژيهاي تجديد پذير در سطح كشور فراهم نمايند.
رسولیان در پایان از مجموعه تلاشهاي بهعمل آمده براي تسهيل ايجاد شهرکهای صنعتي خورشیدی خبر داد و از شورای عالی محیط زیست براي كمك به تأمین برق پایدار بخش صنعت از طریق احداث شهركهاي صنعتي تجدید پذیر درخواست مساعدت كرد.
کشور پتانسیل بالایی برای تولید انرژی خورشیدی دارد
معاون وزير نيرو نیز در این نشست، تولید برق با استفاده از انرژی خورشیدی را گام بزرگی در راستای حل کمبود برق و مشکلات تأمین آن در کشور دانست و گفت: تأمین گاز برای نیروگاههای موجود با مشکل مواجه است، توسعه نیروگاهها و احداث نیروگاههای جدید فسیلی نیز با چالشهای بسیاری از جمله آلودگیها و مصرف آب و تأمین سوخت روبهرو است؛ بنابراین بهترین روش رشد تولید انرژی برق با استفاده از انرژیهای تجدید پذیر است.
محمود كماني با اشاره به اينكه در 15 سال گذشته میزان رشد تولید برق با استفاده از انرژیهای تجدید پذیر 15 درصد و با انرژی فسیلی 85 درصد بوده است، افزود: در آخرین گزارشها در سال 2020 تولید برق در دنیا با استفاده از انرژیهای تجدید پذیر به 73 درصد رسيده كه بهخوبي بيانگر اين است كه دنیا بهسرعت به سمت انرژیهای تجدید پذیر درحال حرکت است.
وی اضافه کرد: اتفاقاتی که در حوزه تجهیزات و فناوری افتاده، سبب کاهش قیمتها در حوزه تولید برق با استفاده از انرژیهای تجدید پذیر شده است، و این امر کاملاً رقابتی و قابل مقایسه با حوزه انرژی فسیلی است.
رئيس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق ادامه داد: البته این موضوع به قبل از اتفاقات میان اوکراین و روسیه و افزایش قیمت حاملهای انرژی برمیگردد؛ بهطوري كه امروز در برخی از کشورهای اروپایی، قیمت گاز به بیش از یک یورو برای هر مترمکعب و در برخی کشورها به دو یورو نیز رسیده است، و تولید انرژی برق با سوختهای فسیلی با این قیمتها سبب میشود تا به سمت انرژیهای تجدید پذیر حرکت کنیم.
کمانی با تأکید بر اینکه کشور پتانسیل بالایی برای تولید انرژی خورشیدی دارد، اعلام كرد: بیش از 100 هزار مگاوات پتانسیل خورشیدی و 40 هزار مگاوات پتانسیل بادی شناسایی شده است، و این سبب میشود تا به سمت استفاده از انرژیهای تجدید پذیر حرکت کنیم.
وي با اشاره به برنامه دولت سیزدهم برای تولید 10 هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر بیان کرد: 4 هزار مگاوات را با استفاده از ماده (12) مصوبه شورای اقتصاد تأمین خواهیم کرد که در این راستا فراخوان مناقصه منتشر شده و مرحله اول پایان یافته است. بعد از ارزیابیهای انجام شده، ساختگاههای هر استان مشخص و به مناقصه گذاشته خواهد شد، و پس از آن نيز پیشنهاد قیمتها بررسی و برنده اعلام میشود.
معاون وزير نيرو تصریح کرد: بخشی از این تفاهم نامه، استفاده از ماده (12) در شهرکهای صنعتی است، و فعالان حوزه صنعت که علاقهمندان به سرمایه گذاری و مشارکت در تولید برق هستند، میتوانند با احداث نیروگاههای خورشیدی، برق مورد نیاز خود را تأمین کنند و یا توسط ما خریداری و برق مورد نیاز آنها در منطقهای دیگر تأمین خواهد شد؛ مانند مجموعه صنعتی چادرملو که در ماده (12) تا کنون با آن 110 مگاوات قرارداد داریم، 10 مگاوات از قبل احداث کردهاند، 10 مگاوات قرارداد PPA دارند و 110 مگاوات هم درخواست دادند که نهایی شده است.
کمانی افزود: برق حاصل از نیروگاهها معادل سوخت صرفه جویی شده را به مدت 6 سال و یا 4 سال پرداخت میکنیم و صاحبان نیروگاهها نيز برق را با نرخ شبکه در اختیار شبکه قرار خواهند داد. نرخ شبکه حدوداً 6.9 سنت است که حداکثر قیمت در مناقصه تعیین خواهد شد.
وی اضافه کرد: محاسبات کارشناسان ما و بخش خصوصی IRR 15 درصد ارزی را تعیین کردهاند که سرمایه گذاری بزرگی است و تا کنون استقبال خوبی شده است. بعد از فراخوان درخواست 100 هزار مگاواتی نیز داشتهایم، 3 هزار مگاوات نیز در حوزه انرژی بادی در دبیرخانه شورای اقتصاد درحال بررسی است که بعد از تصویب به مناقصه گذاشته خواهد شد.
رئيس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق ادامه داد: 2 هزار مگاوات با صنایع سنگین تفاهم کردهایم که بهصورت خود تأمین است و IOS نیز در این حوزه مشکلی ندارد. در این حوزه توافقات نهایی شده است، ولی هنوز تفاهم نامه امضاء نشده و در این مدل نیز مشکلی وجود ندارد.
کمانی توضیح داد: در مدل خود تأمین نیز خرید برق توسط ما وجود دارد، چه در صنایع بزرگ و چه در شهرکهاي صنعتي که 1000 مگاوات پیشبینی شده است که برای صنایع کاملاً اختیاری است.
وي به مزایای روش خود تأمین اشاره كرد و گفت: صنعت به میزانی که میخواهد، برای احداث نیروگاه اعلام آمادگی میکند و از طریق منابع طبیعی، هم برای خورشیدی و هم بادی، زمین در اختیار صنایع بزرگ قرار خواهد گرفت. در محلی که با نظر کارشناسان تعیین و موافقت شده باشد و بعد از تولید در محلی که نیاز دارد، معادل انرژی تحویلی به صنایع داده خواهد شد. اگر تولید انرژی خورشیدی توان ثابت 24 ساعته داشته باشد، معادل آن در زمان مشخص شده توسط صنایع به آنها تحویل داده میشود. در این روش هزینه انتقال وجود ندارد، مثلاً در استان یزد، تولید و در استان مرکزی تحویل داده میشود.
معاون وزير نيرو با تأکید بر اینکه تا کنون مجموعههای مختلفی درخواست دادهاند و به مرحله صدور پروانه رسیدهایم، افزود: شرکت ملی مس، شرکت فولاد سنگان و فولاد مبارکه از جمله شرکتهای درخواست دهنده هستند، اما تفاهم ما با شهرکهاي صنعتي فراتر از این است.
كماني اضافه كرد: در شهرکهاي صنعتي، احداث واحدهای مختلف در پشت بام از طریق مدل انشعابی، یعنی زیر 200 کیلووات انجام ميشود، که برق در این صورت تضمینی خریداری خواهد شد. این طرح هماکنون چه بر روي سقف و چه زمین شهرکها درحال انجام است، و متقاضیان میتوانند در سامانه "مهرسان" ثبت نام کنند، تا ما با آنها قرارداد ببندیم و به مدت 20 سال برق را تضمینی خرید کنيم.
وي با اشاره به اینکه منابع طبیعی زمین را برای توان بالا در اختیار قرار میدهد، ادامه داد: پیگیریهایی صورت گرفته تا منابع طبیعی برای توانهای پایین نيز از مدل انشعابی تا 7 مگاوات زمین را در اختیار سرمایه گذار قرار دهد، كه در این مدل هم برق توسط وزارت نیرو خریداری خواهد شد.
رئيس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق تصریح کرد: مدل دیگر، جمع سپاری است که در این طرح شرکتهایی بهعنوان نماینده توسط ما معرفی میشوند و سرمایه گذاران خرد میتوانند با سرمایه گذاری در این شرکتها، نیروگاه 5 کیلوواتی تأسیس و از تضمين خريد برق برخوردار شوند.
كماني با اعلام تضمین قطع نشدن برق صنایع در كشور نيز خاطرنشان كرد: صنایع اطمینان کامل داشته باشند که هر تضمینی که در ذهن دارند، در راستای قطع نشدن برق، تأمین برق و خرید برق تولیدی، ما آماده تفاهم هستیم.
وي تأكيد كرد: براي اطمینان خاطر، تفاهم نامه سهجانبهاي با حضور توانیر و تمام استانداریها امضاء کردهایم که این موارد را در شورای تأمین هر استان پیگیری و ابلاغ کنند تا صنایع خود تأمین به هیچ عنوان قطعی برق نداشته باشند. لذا تمامي تمهیدات فراهم شده است تا گام بزرگ و مهمی در مسیر تولید انرژیهای تجدید پذیر برداشته شود.
در نشست امضاي تفاهم نامه همكاري بين سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق كه بهصورت ارتباط تصويري برخط با استانها برگزار شد، هريك از مديران كل صنعت، معدن و تجارت و مديران عامل شركت شهركهاي صنعتي سراسر كشور به بيان ديدگاهها و مسائل و مشكلات خود پيرامون تأمین برق پایدار شهرکها و نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تابعه پرداختند.
ایجاد شهرکها و نواحي صنعتي تخصصي انرژي تجدید پذیر، توسعه شهركها و نواحي صنعتي موجود و استفاده از ظرفيت شهركها و نواحي صنعتي و مناطق ويژه اقتصادي موجود به منظور احداث نیروگاههای تجدید پذیر توسط سرمایه گذاران متقاضی احداث این نیروگاهها حداقل به میزان 5 هزار مگاوات در قالب قوانین و مصوبات جاری وزارت نیرو، از قبیل خرید تضمینی برق نیروگاههای انشعابی تا 200 کیلووات مطابق ماده (61) قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، خرید، جمع سپاری، خود تأمین و استفاده از ظرفیتهای ماده (12)، از جمله اهداف تفاهم نامه همكاري بين سازمانهاي "صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران" و "انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق" است.
تاريخ: 1401/02/31 | ساعت: ١٤:٠٠ | شناسه: ١٧٥٨٠ | تعداد نمايش: 221